Drumul de la centrul de presă până în sectorul rezervat jurnaliștilor se face în maximum 10 minute, un sfert de oră. La Soccer Stadium, cea mai mare arenă a Mondialului, e o spirală pe care o urci până în înaltul tribunei întâi.
Înainte de Olanda – Danemarca, făceam acest drum alături de colegii de la TVR. Scăpaserăm de emoțiile unui drum cu un șofer ciudat de pe unul dintre Media Shuttle (autocare rezervate presei) care, după ce a mers în reluare întinzându-ne nervii la maximum, a gonit pe contransens. Cu toate acestea, mergeam cu un pas alert și îi depășeam pe cei care urcau agale. „Uite-l pe Chilavert!”, spune Marian Olaianos. Un tip masiv spre corpolent cu față veselă de urs simpatic. Mă opresc lângă paraguayan, unul dintre cei mai cunoscuți portari ai lumii. Golgheterul lor, de fapt. Sunt jurnalist din România.
Vă deranjează dacă facem o poză? Cu mare plăcere.
Până urcăm panta asta putem discuta un pic…(zâmbește gâfâind) Dacă mai am suflu până sus…Paraguayul joacă mai târziu (n.r. – luni seara). Dumneavoastră ați venit la un alt meci. Așa e. O să văd meciul nostru la televizor. Eu am venit să urmăresc adversarul din optimi. (spune asta pe un ton glumeț. În perspectiva unei eventuale calificări, sud-americanii vor întâlni o echipă din grupa Olandei și a Danemarcei).
Sunteți așa sigur de calificare? Sunt optimist de felul meu.
„Un jucător român de acum?!Aaa, Chivu”. Răspunsul i-a fost suflat…
Trebuie să vă întreb și despre România ceva. Ați jucat un amical la București în 1998, vă mai amintiți? Da. Îmi amintesc că am fost în România la un moment dat, dar nu aș fi știut să zic când. Aveați o echipă bună odată… Acum nu prea v-ați mai calificat la turnee finale. Păcat pentru voi.
Știți vreun jucător român? (se gândește un pic. Colegul său îi șoptește ceva) Aaaa, Chivu. Da. Chivu. L-am văzut în finala Ligii. Un jucător foarte bun.
Ajungem la intrarea de la masa presei și ne salutăm. Se îndreaptă spre postul de comentator al televiziunii americane Univision, pentru care a comentat și în urmă cu patru ani la CM din Germania. El are ceva din condescendența vedetelor care nu sunt atât de vedete încât să fie agasate de amatorii de fotografii, discuții, chiar autografe. Eu sunt mulțumit că l-am întâlnit. Portarii m-au fascinat dintotdeauna. Cei nebuni. De fapt, toți sunt așa. Cei excentrici, cu atât mai mult. Chiar, am uitat să îl întreb de Rică al nostru. Aș fi fost deplasat.
A marcat 62 de goluri în meciuri oficiale
Jose Luis Chilavert are 44 de ani, a fost declarat de trei ori portarul anului în lume și are 62 de goluri marcate în meciuri oficiale! Opt dintre ele în partide inter-țări! Singurul portar mai prolific decât paraguayanul e brazilianul Rogerio Ceni. Chilavert obișnuia să execute lovituri libere – e singurul goalkeeper care a executat o lovitură liberă la un Mondial, în 1998 -, dar și penalty-uri. A jucat pentru argentinienii de la Velez Sarsfield cel mai mult între 1991 și 2001. În Europa nu s-a adaptat nici când era foarte tânăr la Zaragoza, dar nici „la bătrânețe”, când a încercat o aventură la Strasbourg. S-a retras în 2004. La un moment dat, autoritățile franceze l-au condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că a utilizat documente false de călătorie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER